Week 8 – Thuisbevalling of ziekenhuis?

2 Actiebanner 728 x 90

Nu je weet dat je zwanger bent, moet je een aantal beslissingen nemen, wil je bijvoorbeeld een thuisbevalling of kies je voor het ziekenhuis? Maar naast dat je moet nadenken over waar je wilt bevallen, zul je nog meer keuzes moeten maken; heb je een kraamverzorgster nodig? Ga je op zwangerschapsgymnastiek?

Waar je als eerst over na moet denken is of je een kraamhulp wilt. Dit heeft eigenlijk de meeste ‘haast’; als je dit niet voor de twaalfde week regelt heb je kans dat je achter het net vist. Wist je dat er, behalve in Nederland, nergens kraamverzorgsters bestaan? Een kraamverzorgster is in het kraambed onmisbaar, ze assisteert de verloskundige bij een thuisbevalling en in de dagen erna verzorgt en controleert ze jou en de baby. Afhankelijk van het aantal uren kraamzorg, verzorgt zij ook het huishouden en zorgt ze voor eventuele andere kinderen. Ze kan je tevens veel tips geven, en vooral als je borstvoeding wilt gaan geven, is haar kennis en ondersteuning erg belangrijk. In sommige plaatsen is flexibele kraamzorg mogelijk. Hierbij wordt het aantal uren van de kraamverzorging aangepast aan de behoefte van het gezin. Informeer daarom bij je kraamcentrum en verzekeringsmaatschappij wat de mogelijkheden zijn.

Wat tevens haast heeft is kinderopvang. Als je na de bevalling weer wilt gaan werken en als oppas wellicht een kinderdagverblijf nodig hebt, kun je je vanwege de vaak lange wachtlijsten niet vroeg genoeg aanmelden. Oriënteer je hier alvast op en schrijf je alvast in, ook al is het nog zo ver weg. Je kunt je namelijk altijd weer van de lijst laten schrappen als er een andere oppasmogelijkheid komt.

Tip; tegenwoordig heb je als werkende moeder én vader recht op ouderschapsverlof. Vaak is dit verlof onbetaald, tenzij je voor de overheid werkt. Maar dit zou voor jou een goede oppasmogelijkheid kunnen zijn. Informeer hierna bij je werkgever.

Tip voor vaders; je krijgt na de bevalling 2 werkdagen vrij van je werkgever, één voor de bevalling en één om je kind aan te geven bij de Burgerlijke Stand. Het is fijn om in diezelfde periode ook vakantie te nemen. Je kunt ervoor kiezen om direct na je verlofdagen vakantie op te nemen of pas wanneer de kraamhulp weg is. De één vindt het prettig om te ‘leren’ van de kraamhulp terwijl de ander vindt dat je elkaar in de weg loopt. Overleg wat jullie handiger en fijner lijkt.