Week 12 – Zwangerschapscontrole


Rond deze week zul je voor het eerst naar een verloskundige praktijk voor een zwangerschapscontrole gaan. Het eerste bezoek kost over het algemeen best veel tijd omdat de verloskundige veel van je wilt weten.

Allereerst zul je wat persoonlijke gegevens door moeten geven, zoals je geboortedatum en bij welke verzekeringsmaatschappij je aangesloten bent.

Er zal gevraagd worden naar je gezondheid, medische voorgeschiedenis en je leefwijze. Niet alleen naar jouw gezondheid maar ook die van je man en familie zal worden gevraagd. Zijn er bijvoorbeeld tweelingen in de familie, allergieën of erfelijke ziekten?

Als je al kinderen hebt, zal ze vragen hoe de zwangerschap en bevalling was. Aan de hand hiervan kan bepaalt worden of je voor je controles door een gynaecoloog of een verloskundige begeleidt wordt. Misschien heb je in het verleden een miskraam of abortus gehad. Ze zal dan het verloop willen weten.

Ze zal vragen of je anticonceptie hebt gebruikt en wanneer je hiermee gestopt bent. Hoe je menstruatiepatroon daarna was en wanneer je voor het laatst ongesteld was. De datum van de zwangerschapstest is ook belangrijk. Met al deze gegevens kan namelijk de  verwachte geboortedatum van je kind zo nauwkeurig mogelijk berekend worden.

De plaats van de bevalling en kraamzorg wordt besproken. Ze zal vragen hoe je je voelt en tips en adviezen geven. De verloskundige vraagt dus veel, maar ook jij kunt vragen stellen. Bedenk goed welke vragen je wilt stellen en maak een lijstje zodat je deze kunt bespreken. 

Zwangerschapscontrole

Na het uitgebreide gesprek volgt een lichamelijk onderzoek. Je bloeddruk wordt gemeten, er wordt bloed afgenomen en je zult waarschijnlijk voor het eerst het hartje van je kindje horen kloppen. Niet alle verloskundigen praktijken nemen zelf bloed af, het kan zijn dat je naar een laboratorium afdeling in een ziekenhuis bij je in de buurt moet. Je bloed wordt op het volgende onderzocht;

 

  • Bloedgroep, deze kan A, B, AB of 0 zijn;
  • Rhesus-D factor, deze kan positief of negatief zijn;
  • Rhesus-c factor, deze kan ook positief of negatief zijn;
  • Irregulaire Erytrocyten Antistoffen (IEA), antistoffen die je hebt aangemaakt tegen een andere bloedgroep;
  • Hepatitis B, staat op je formulier als HBsAg, hiermee kan dragerschap voor het hepatitis B virus worden onderzocht
  • Lues, beter bekend als syfilis, staat op je formulier als lues of TPHA, hiermee kan worden gekeken of je syfilis hebt;
  • HIV, hiermee kan worden gekeken of je HIV draagster bent
  • Hb: hemoglobine ofwel je ijzergehalte
  • Gluc: glucose ofwel je suikergehalte, om te kijken of je misschienzwangerschapsdiabetes hebt.

Bij de volgende controle zal je verloskundige je de uitslag vertellen van het bloedonderzoek. In je zwangerschap ga je ongeveer 10 à 15 keer naar de verloskundige, maar dit is afhankelijk van hoe goed het met jou en je kindje gaat. Soms is het nodig dat je wat vaker op controle komt. Mocht je tussendoor klachten hebben dan kun je je verloskundige altijd bellen.