Week 3

Je bent zwanger! De eisprong

Aan het begin van deze week heb je een eisprong gehad. Een rijpe eicel lag klaar in je eileider en is bevrucht!

Dat dit gebeurd is, is al een wonder, want de bevruchting moet binnen 6 uur plaatsvinden. Gebeurd dit niet, dan sterft de eicel af.  Grote kans dat er daarom al wat zaadcellen lagen te wachten. Na de gemeenschap zijn ongeveer 400 miljoen zaadcellen op weg gegaan door je baarmoeder en eileiders. Een reis van ongeveer 18 centimeter. Op het moment van de bevruchting waren er nog maar een paar honderd zaadcellen over, maar uiteindelijk had je er ook maar één nodig!

Die ene zaadcel is nu versmolten met jouw eicel; het begin van een nieuw mens.

eisprongNa 24 uur deelt de bevruchte eicel zich in tweeën. Tien uur daarna delen de twee cellen zich ook en zijn er dus vier. Dit gaat alsmaar door met een steeds sneller tempo. Aan het eind van de eerste week zijn er al 150 cellen ontstaan. De voortdurend delende eicel gaat op weg naar de baarmoeder en komt daar op de vierde dag aan. Het gaat zich nu innestelen in de baarmoederwand. Het klompje cellen is nu 0,3 millimeter, groter is het nog niet aan het einde van deze week. Hoe klein ook, het is al je kind, want alles staat al vast; of het een jongen of een meisje is, welke erfelijke eigenschappen het zal hebben en hoe het kindje eruit zal zien. En op dit moment weet jij waarschijnlijk nog van niets!

Tweeling – Soms komen er bij de eisprong twéé rijpe eicellen te voorschijn. Als die allebei bevrucht worden dan krijg je een tweeling. Bij 12 op de 1000 zwangerschappen gebeurt dit. In dit geval kunnen deze kinderen evenveel van elkaar verschillen als ‘gewone’ broertjes en zusjes. Maar je kunt ook met één eicel een tweeling krijgen, een eeneiige tweeling. Dit gebeurt wanneer de bevruchte eicel zich na de eerste deling in twee stukjes splitst en die zich op eigen houtje verder gaan delen. Bij 4 op de 1000 zwangerschappen komt dit voor. Als er in jouw familie twee-eiige tweelingen voorkomen, is ook bij jou de kans daarop verhoogd. Maar als de familie tweelingen eeneiig zijn, heb jij evenveel kans als ieder ander op een één- of een twee-eiige tweeling.